PROJEKTI

Međunarodni projekat "RISK CHANGE" Kreativna Evropa | potprogram Kulture (2014-2020)

Međunarodni projekat "RISK CHANGE" Kreativna Evropa | potprogram Kulture (2014-2020), MSUV, Novi Sad - МСУВ, Нови Сад

48 meseci - 10 partnera na projektu - 26 saradnika

Partneri: ACE KIBLA, Maribor, Slovenija (rukovodilac projekta); ACAX/League of Independent Art Spaces, Budimpešta, Mađarska; RIXC, Riga, Letonija; MMSU, Rijeka, Hrvatska; MSUV, Novi Sad, Srbija; ZINC, Marsej, Francuska; 7scenes, Amsterdam, Holandija; FOPSIM, Zejtun, Malta; Department of Philosophy and History of Science, School of Science, Univerzitet u Atini, Grčka.

Risk Change je projekat koji istražuje socijalno - političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu će biti medijke i post- medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću i naukom.

Projekat ima za cilj da proizvede konkretne rezultate: umetničke rezidencije, nove/inovativne modele, konferencije, simpozijume, radionice, otvorene laboratorije, izložbe, studijske posete, web platformu, aplikaciju za mobilni telefon, nove kulturne mreže, publikacije, itd.

VIŠE INFO

 

Obaveštenje o aplikaciji MSUV na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelne umetnosti

Otkup umetničkih dela

VIŠE INFO

 

REZULTATI KONKURSA REPUBLIČKOG
MINISTARSTVA KULTURE ZA OTKUP UMETNIČKIH DELA, 2015.

Otkup umetničkih dela

VIŠE INFO

 

REZULTATI KONKURSA REPUBLIČKOG
MINISTARSTVA KULTURE ZA OTKUP UMETNIČKIH DELA, 2014.

Otkup umetničkih dela

Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je prvi put posle 2001. godine, kao instrument kulturne politike za podršku umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva.

Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je ovim konkursom odobren otkup umetničkih dela među kojima su sledeći autori: Marina Abramović, Irwin, Milica Tomić, Ilija Šoškić, Mrđan Bajić, Uroš Đurić, Dragoljub Todosijević Raša, Vessna Perunovich, Miloš Tomić, Jasmina Cibic, Vahida Ramujkić, Selman Trtovac, Darinka Pop-Mitić, diStruktura, Nataša Teofilović, Jelena Jureša, Goran Jureša, Multiflex Art i Đorđe Odanović.

VIŠE INFO

 

Projekat Digitalizacija Ideja

Digitalizacija ideja

Digitalizacija ideja: arhivi konceputalnih i neoavangardnih umetničkih praksi zajednički je projekt koji je inicirao Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umetnosti u Varšavi.

Jezgro projekta je internet portal, na kom je okupljena i predstavljena digitalizovana građa iz muzejskih zbirki, arhiva i biblioteka. Uglavnom je reč o umetničkim radovima i publikacijama koji su vreme svog nastanka, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, nastojali izaći izvan muzejskih postava i zatvorenosti staklenih vitrina. Danas nas njihova retkost i krhkost ponovo navodi da je čuvamo od dodira i da je dajemo samo u sigurne i posvećene ruke.

Kvalitetnim reporodukcijama i radovima, nastojali smo ne samo ispuniti floskulu o "približavanju umetnosti širokoj publici", posebno u slučaju umetničkih pravaca i postupaka koji na prvi spomen asociraju na elitizam i hermetičnost, već i ponuditi verniju i dostupniju informaciju koja će bit podsticaj za daljnje istraživanje. Na kraju, u digitalnu zbirku uključeni su i drugi arhivi i zbirke, kojima pre svega zahvaljujemo na poverenju.


Partneri i autori projekta:

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Muzej moderne umjetnosti, Varšava
Muzej savremene likovne umetnosti, Novi sad
Moderna galerija, Ljubljana


Podrška:

Program Kultura 2007-2013 Europske unije
Erste fondacija
Artmentor fondacija
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Grad Varšava
Grad Zagreb

Arhitektura u Vojvodini
na početku XXI veka

Ideja projekta ''Arhitektura u Vojvodini na početku XXI veka'' je organizacija a potom i redovno godišnje popunjavanja baze podataka o najuspešnijim arhitektonskim delima, izvedenim objektima i odabranim radovima sa značajnih arhitektonskih konkursa nastalim posle 2000. godine na području Vojvodine. Izbor arhitektonskih dela je plod paralelnog rada kustosa MSUV i redakcije časopisa za arhitekturu i urbanizam DaNS koji izdaje Društvo arhitekata Novog Sada. Većina prikazanih objekata detaljno je prezentovana u rubrici 'Novi objekti' časopisa DaNS, dok su ostali svoju valorizaciju dobili kroz pregledne tekstove, izložbe i kataloge Vladimira Mitrovića, kustosa MSUV.

VIŠE INFO

 

Razgovor i prezentacija
O kolekcijama umetničkih dela savremene umetnosti u Vojvodini

Razgovor i prezentacija

Pozvani učesnici: Gradski muzej Sombor, Galerija likovnog susreta iz Subotice, Savremena galerija Zrenjanin i Muzej Terra.

Ideja Razgovora i prezentacija o vojvođanskim kolekcijama je da se upriliči susret kustosa i menadžera gradskih i pokrajinskuh institucija kulture koje poseduju kolekcije umetničkih dela i započnu razgovori o umrežavanju informacija o postojećim zbirkama, kao i o mogućem zajedničkom planiranju budućih saradnji.

VIŠE INFO

 

Kreativna Evropa – Projekat "Performing Museum" 2015 – 2016.

Kreativna Evropa

Evropska Komisija u okviru programa Kreativna Evropa (Creative Europe – Culture Sub – Programme [2014–2020]) podržaće dvogodišnji međunarodni projekat pod nazivom "Performing Museum" koji Muzej savremene umetnosti Vojvodine partnerski realizuje s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Koroškom galerijom likovne umetnosti Slovenj Gradec i Fondacijom Antoni Tapije (Fundació Antoni Tàpies) iz Barselone.

Projekat "Performing Museum" je inicijativa četiri muzeja koja ima za cilj revalorizaciju i promišljanje sopstvenih resursa, arhiva, kolekcija, metoda rada, kako bi muzeji razvili svoje potencijale stvaranjem novih znanja i povezivanjem s različim tipovima publike i društvenim temama.

Projekat će se realizovati u okviru programa partnerskih institucija kroz izložbe, predavanja, prezentacija, onlajn arhiva radova, publikacija i kustoskih rezidencija tokom 2015. i 2016. godine.

VIŠE INFO

 

REKONSTRUKCIJA I NOVO UREĐENJE
PRILAZNOG PLATOA MSUV

Kreativna Evropa

U oktobru 2013. godine Muzej savremene umetnosti Vojvodine je raspisao pozivni dvostepeni neanonimni anketni konkurs za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja rekonstrukcije i dogradnje ravnog krova suterenskog dela zgrade Muzeja u Dunavskoj ulici br. 37 u Novom Sadu. Drugi krug konkursa je zatvoren u aprilu 2014. godine; stručni žiri je nagradu (izrada glavnog projekta za potrebe izvođenja predložene intervencije) dodelio autorskom timu studio Autori + studio Raum.

VIŠE INFO


Aktuelno

Dragan Rakić: Jedan, one, uno, ein - umetnost, istraživanja, aktivizam 1989-2009. - Retrospektivna izložba, 27. maj ‒ 21. jun 2016., MSUV, Novi Sad, МСУВ, Нови Сад

Dragan Rakić: Jedan, one, uno, ein - umetnost, istraživanja, aktivizam 1989-2009. - Retrospektivna izložba

27. maj ‒ 21. jun 2016.

Contemporary Thesaurus - gostovanje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u MSUV-u, 29. jun - 24. jul, 2016., MSUV, Novi Sad - МСУВ, Нови Сад

Contemporary Thesaurus - gostovanje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u MSUV-u

29. jun - 24. jul, 2016.

otkup Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, MSUV, Novi Sad, МСУВ, Нови Сад

REZULTATI KONKURSA REPUBLIČKOG MINISTARSTVA KULTURE ZA OTKUP UMETNIČKIH DELA, 2015.


Arhiva